Project Filipijnen

Nadat tyfoon Hayan in 2013 veel verwoestingen heeft aangericht is de stichting op zoek gegaan naar een partnerorganisatie op de Filipijnen om in dit gebied woningbouw te realiseren. De bevolking gaf aan meer behoefte te hebben aan een goed en stevig gebouwd gemeenschapscentrum dat de verwoestende tyfoonkracht weet te weerstaan. SMW heeft besloten dit te steunen. Bedenk dat tyfoons in dit gebied bijna elk jaar voorkomen en huizen verwoesten, de mensen zijn gewend deze weer op te bouwen.

Het project in cijfers

Gebied
Suay, Himamaylan City, Negros Occidental, Filippijnen
Aanleiding
Tyfoon Hayan in november 2013
Project
Bahay Kubo Learning Center - Suay-revalidatie
Lokale partners
Prim Paypon, The Dream Project PH
Financiële bijdrage SMW
€ 2.000
Bijzonderheden
Duurzame bouw, innovatieve lesmethodes en voedselproductie

De ondernemer Prim Paypon heeft lokale ondernemers en bouwmaterialen gezocht. Dit heeft geresulteerd in de bouw van een multifunctioneel centrum, geschikt voor onderwijs, creatieve en huishoudelijke workshops en een sociaal en innovatief centrum voor ecotoerisme en sociale verdieping. Ze noemen dit centrum een Bahay Kubo Learning Centre.

Duurzaam bouwen

Lokale vakmensen hebben bij de bouw gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals modder, gras, bamboe, kalk en groen. Ook is veel gerecycled materiaal gebruikt. Bijzonder is het gebruik van gekleurde bodems van wijnflessen als ramen voor natuurlijk licht en het verlagen van de energieconsumptie.

Onderwijs en voedselproductie

Om kinderen te leren lezen en schrijven wordt gebruik gemaakt van een op gamen gebaseerd programma. Ander lesmateriaal bestaat uit speciaal ontworpen leermethoden, beeldende, innovatieve en verhalenvertellende boeken en IT-toepassingen.

Bij dit centrum verbouwen leraren en vrijwilligers goed en gezond voedsel op basis van aquaponics:  een duurzaam ecosysteem voor voedselproductie, waarbij planten en vissen samen worden gekweekt.   SMW heeft contact met Prim Paypon over een eventueel tweede project.