Na de aardbeving van 2015 zijn in Nepal zo’n kleine 200.000 huizen verwoest en ongeveer 175.000 beschadigd. Het netwerk Build up Nepal helpt hier om de lokale bevolking hun huizen te herbouwen met eigen materialen. Samen met NGO’s en lokale ondernemers leveren ze de benodigde machines en trainingen. SMW sponsort de bouw van tien huizen.
In Majhigaun bouwen de dorpelingen hun eigen huizen met Earth Bricks, in elkaar grijpende bouwstenen die sterk en aardbevingsbestendig zijn. Dat is duurzaam, veilig en betaalbaar. Build up Nepal leert de families hoe ze zelf de stenen maken en begeleidt ze in het bouwen van hun huis. De technologie is goedgekeurd en aanbevolen door onder meer de overheid van Nepal, Thailand en India en is met succes toegepast in andere door aardbevingen getroffen gebieden.
Daarnaast stelt Build up Nepal draagbare machines beschikbaar voor het steenhouwwerk. Ze leert de mensen te werken met een efficiënte steenzaag, die in enkele minuten snijdt wat uren kost via traditionele methoden. SMW sponsort tien gezinnen met het bouwen van hun huis, en volgt dit nauwgezet.
SMW heeft geld beschikbaar gesteld voor de bouw van tien woningen. De families hebben stevig doorgewerkt. Eind februari 2018 is van vijf huizen de bouw voltooid, en leggen de families de laatste hand aan de afwerking ervan. Van de overige drie huizen staan de muren en is gestart met het dak, terwijl van de laatste twee huizen de bouw net is begonnen.
Shanti Majhi nam het heft in eigen handen en bouwde een huis voor haar familie. Lees haar verhaal van ontberingen, vastberadenheid en vreugde.
Shanti was zoals veel vrouwen in armoede geboren, op jonge leeftijd getrouwd en moeder geworden. Ze woont in Majhigaun, een arm dorp met sociale problemen zoals gebrek aan onderwijs, hopeloosheid en alcoholisme.
Door de aardbeving was hun huis in puin veranderd en leefde Shanti met haar familie onder een dekzeil. Toen Build Up Nepal naar Majhigaun kwam heeft ze meteen aangegeven dat graag een nieuw huis wilde hebben. Dat ze het zelf moest bouwen was natuurlijk zwaar, maar ze tekende ervoor, samen met zeven andere families in het dorp. Na enkele dagen werd al gestart met het maken van de stenen, waarmee ze hun huizen zouden bouwen.
"Het was het moeilijkste werk dat ik ooit in mijn leven heb gedaan,” zo vertelt ze. “Maar tegelijkertijd was het toch zo bevredigend om te voelen dat ik in staat was met mijn eigen handen mijn leven weer een positieve richting te geven. Ook al deed aan het einde van de dag mijn lichaam overal pijn, het voelde ontzettend goed.”
Shanti stond elke ochtend voor zonsopgang op om voor haar kinderen, schoonfamilie en vee te zorgen, om daarna te werken aan de productie van de Earth Bricks en de bouw van haar huis. "We begonnen in de zomer, dus we werkten onafgebroken onder de brandende hete zon, afgewisseld met af en toe een paar minuten rusten en water drinken voordat we weer aan het werk gingen.”
Shanti voelde zich enorm trots bij het installeren van het dak en het schilderen van de laatste hoeken. de laatste hoeken. “Wat een gevoel dat ik dit huis met mijn eigen handen heb gebouwd. Wat een vreugde nu in een comfortabel huis te wonen na bijna twee jaar onder zeilen te ebben geleefd. Onvoorstelbaar gewoon. Ik ben er trots op dat ik de kracht en het lef had om het te proberen en dat mijn gezin nu een stevig en veilig dat boven hun hoofd heeft.”
Birbal is uiteindelijk een Earth Brick-ondernemer geworden.
Als eerstgeboren zoon heeft Birbal Majhi altijd de verantwoordelijkheid gevoeld om voor zijn gezin te zorgen. Omdat het kleine landje dat hij verbouwde te weinig opbracht vertrok hij naar de Golfstaten om te werken. Een korte tijd leefde zijn familie van het geld dat Birbal naar huis stuurde, maar twee jaar voor de aardbeving keerde hij ziek terug. De aardbeving verergerde de zaak alleen nog maar.
Birbal herinnert zich nog goed dat de kans om een training te volgen bij Earth Bricks in deze kritieke tijd een lichtpuntje was voor hem en andere families in Majhigaun. "Voordat Build Up Nepal naar dit dorp kwam, hadden we maar twee keuzes. Of we bleven in onze tijdelijke schuilplaatsen wonen, of we moesten opnieuw traditionele huizen in modder en stenen bouwen." Birbal volgde met groot enthousiasme de training. Om 7 uur ’s ochtends begon zijn dag met het mengen van de grond, zand en cement in perfecte verhouding, waarna de machine van dit mengsel stenen vormde, die daarna zorgvuldig in de zon werden gedroogd. Al snel stapelden de Earth Bricks zich op en niet lang daarna werden de eerste contouren van het eerste stenen huis zichtbaar
Het eerste huis werd gebouwd voor de familie Laxmi Majhi. "Soms deden mijn armen en borst pijn, maar daar raakte ik aan gewend. Toen ik het aardstenen huis zag verschijnen, voelde ik me zo goed." Birbal is onder de indruk is van de Earth Bricks. “Ik voel me heel veilig, de huizen zijn heel stevig zijn met bewapening, cement en horizontale banden.” Birbal kreeg veel waardering voor z’n werk en werd gestimuleerd meer stenen huizen te bouwen in Majhigaun.
Birbal voelde zich zo gelukkig en geïnspireerd dat hij meer wilde doen. Hij bleef Earth Bricks maken en huizen bouwen. Omdat er veel belangstelling was voor dit werk, begon Birbal dorpsgenoten te trainen. Uiteindelijk had hij een team van zes mensen. Ze vormen de Earth Brick-ondernemers in Majhigaun en nu, een jaar later, hebben ze nog eens tien huizen in Majhigaun gebouwd. Ze hebben zelfs de opdracht gekregen om de dorpsschool te herbouwen! Birbal: "Bouwen met Earth Bricks was voor mij een compleet nieuw concept. Het verraste me hoe gemakkelijk het was om te leren. Het vergt veel mentale en fysieke kracht, maar de resultaten zijn het meer dan waard."
Het project in het dorp Majhiguan is uitgebreid naar 11 woningen en is inmiddels afgerond. Foto’s van de huizen en de betrokken families staan hieronder.