Vlak na de tsunami
 Vlak na de tsunami
Blader door media met bovenstaande knoppen

Koepelwoningen op Sri Lanka

Het oosten van Sri Lanka was met 12.000 beschadigde huizen een van de zwaarst getroffen gebieden van Azië na de tsunami in 2004. In dit gebied was het al jarenlang onrustig vanwege de strijd tussen de Tamiltijgers en de regering, waardoor de hulp aan deze bevolkingsgroep achterbleef. In het dorp Inspector Eatham zijn tussen 2005 en 2008 in totaal 75 koepelwoningen gebouwd. Na afronding van het project woonden er zo’n 280 Tamilgezinnen, in totaal 600 mensen, onder wie veel oorlogsweduwen.

Het project in cijfers

Gebied
Oosten van Sri Lanka
Aanleiding
Tsunami 2004
Schade
12.000 beschadigde huizen
Project
Bouw 75 koepelwoningen
Lokale partners
Solid House Foundation
Financiële bijdrage SMW
€ 714.000
Bijzonderheden
Huisvesting van 600 Tamils

Er is samengewerkt met de toen nog werkzame en in 2010 ontbonden Solid House Foundation. Deze organisatie ondernam actie zonder daarbij een standpunt in te nemen over de politieke situatie van Sri Lanka. Op locatie is samengewerkt met verschillende partners, zoals de stichting Sewalanka en de CBO, een organisatie van Tamilgezinnen.

Sterk, aardbevingsbestendig en snel klaar

De koepelwoningen die de zwaar getroffen bevolking weer aan een goed en menswaardig onderkomen hebben geholpen zijn sterke en robuuste huizen die in hoge mate tsunami-, storm- en aardbevingsbestendig zijn. Bovendien zijn ze met algemeen verkrijgbare bouwmaterialen eenvoudig en snel te bouwen door de lokale bevolking, en zijn daardoor veel goedkoper dan de conventionele huizen.

Hoe bouw je een koepelwoning?

Dat doe je zo. Een kunststof ballon wordt opgeblazen tot een koepel. Daaromheen komt een bewapening van staal. Over deze koepel wordt cement gesmeerd, het geheel wordt afgewerkt met beton. Nadat het gedroogd is laat je de ballon leeglopen. Deze is ongeveer twintig keer te gebruiken.